Utilizarea si intretinerea lentilelor de contact

Punerea si scoaterea lentilelor de contact poate fi o provocare la început, dar nu trebuie să îți faci griji. Am pregătit pentru tine instrucțiuni clare care să îți facă viața mai ușoară. Este posibil să îți ia câteva zile până să te obișnuiești, așa că ai răbdare și procesul de aplicare și de scoatere o să devină din ce în ce mai ușor!

Înainte de toate, spală-te pe mâini cu săpun, de preferat un săpun lichid anti bacterian, apoi șterge-te cu un prosop care absoarbe bine apa.

Aplicarea lentilelor de contact

1. Asigură-te că lentila nu e pe dos

Este indicat sa clatesti fiecare lentila cu putina solutie inainte de aplicare.

Pune lentila pe vârful degetului și uită-te în lumină. Dacă marginile lentilei sunt întoarse în afară, înseamnă că lentila este pe dos. În mod normal acestea trebuie să aibă o formă semisferică. Țineți lentila pe degetul arătător, având grijă să nu o atingeți de nimic.

2. Pregătirea pentru aplicarea lentilei

Țineți pleoapa superioară cu degetul arătător al mâinii libere, pentru a evita clipirea sau atingerea lentilei de gene. Cu degetul mijlociu al mâinii în care ai lentila, trage de pleoapa inferioară în jos.

3. Pune lentila

Direcționează lentila spre ochi și uită-te în sus în momentul punerii acesteia în ochi. Dă drumul la pleoape și închide ochiul pentru ca lentila să se așeze. Repetă aceeași pași pentru celălalt ochi.

 

Scoaterea lentilelor de contact

 1. Pregatirea pentru scoatere

Începe cu ochiul drept, uită-te în sus și trage cu atenție de pleoapa inferioară a ochiului cu degetul mijlociu. Îndreaptă degetul arătător cu grijă spre ochi, până atingi margina inferioară a lentilei și trage lentila în jos.

Începe cu ochiul drept, uită-te în sus și trage cu atenție de pleoapa inferioară a ochiului cu degetul mijlociu. Îndreaptă degetul arătător cu grijă spre ochi, până atingi margina inferioară a lentilei și trage lentila în jos.

2. Indepartarea lentilelor

Strânge cu grijă lentilele între degetul mare și cel arătător și scoate lentila din ochi. Repetă pentru ochiul stâng.

Dacă purtați lentile de contact zilnice, trebuie doar să le aruncați. Dacă, însă, purtați lentile de contact bisăptămânale sau lunare, atunci trebuie să vă asigurați de îngrijirea lentilelor - spălarea, dezinfectarea și păstrarea acestora într-un suport special.

 

Sfaturi

Dacă abia ați început să purtați lentile de contact, este foarte important să știți cum să aveți grijă de ele pentru a preveni orice infecții ale ochiului. Pentru a asigura acest lucru, trebuie să urmăriți instrucțiunile specifice pentru tipul de lentile de contact pe care le purtați.

Vă recomandăm să faceți un control la un medic specialist înainte de a achiziționa lentilele de contact. Acesta vă va spune ce tip de lentile de contact sunt potrivite pentru dumneavoastră, precum și modalitatea de a le îngriji. Un alt factor important în îngrijirea lentilelor de contact este perioada de purtare care nu trebuie depășită.

Lentilele de contact zilnice sunt varianta cea mai sănătoasă, pentru că trebuie schimbate în fiecare zi. Astfel riscul de apariție a infecțiilor este redus.

De asemenea, asigurați-vă că vă spălați pe mâini înainte de a avea contact cu lentilele sau cu ochii pentru a nu transfera bacterii.

Atunci când nu purtați lentilele de contact, trebuie să le țineți mereu în soluție specială, potrivită pentru tipul de lentile pe care îl purtați. Pentru a vă asigura că nu folosiți soluții vechi, vă recomandăm să scrieți pe ambalaj atunci când le deschideți, întrucât majoritatea soluțiilor au o anumită perioadă maximă de folosire după deschiderea ambalajului.